“Alles draait om Aandacht. Met een hoofdletter.”

“Alles draait om Aandacht. Met een hoofdletter.”

Onvermoeibaar is ze en zeer gedreven. Els Annegarn, de grote kracht achter Gezond Noord, droomt ervan dat iedereen erbij hoort.

Hoe ben je gestart met je werk in Amsterdam Noord?
Veertien jaar geleden ben ik hier gaan werken als maatschappelijk werker voor de armoedegroepen bij Doras. Ik heb zo’n tien jaar elke week in de rij gestaan bij de uitgifte van de voedselbank waar ik bewoners aansprak die daar destijds soms urenlang in de rij stonden. Ik vroeg hoe het met ze ging en wat ze overdag deden. Ik wilde hen beter leren kennen. Want ik zag veel passiviteit en een slechte gezondheid, de meesten sjokten naar huis met hun boodschappentassen. Volgens mij kon dat anders. Dus heb ik beweegprogramma’s opgezet zoals de loopgroep Noorderpark in Beweging, Gewichtige Dames, en de Zware Jongens. Ik merkte dat de meeste deelnemers zich beter gingen voelen. Niet alleen fysiek – ze knapten er ook mentaal enorm van op.

Vier jaar geleden heb je Gezond Noord opgezet. Waarom?
Ik vond het organiseren van losse beweegactiviteiten niet voldoende, ik wilde een breder programma een soort community, een platform oprichten voor, door en met bewoners. Ik ben in mijn eentje gestart met Gezond Noord, uit idealisme. Ik had er geen extra uren voor maar de organisatie gaf me wel alle vrijheid en ruimte om mijn eigen ideeën te ontwikkelen.

Wat is de filosofie achter Gezond Noord?
Als je iemands welzijn een zetje wil geven of verbeteren, moet je kijken naar de hele mens. Van sporten of bewegen knap je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk op – en vice versa. Daarom heeft Gezond Noord veel beweegactiviteiten maar organiseren we bijvoorbeeld ook gespreksgroepen rondom zingeving, stoppen met roken en leren omgaan met stress. In feite is het heel simpel: iedereen heeft aandacht nodig. Met een hoofdletter.

In de vier jaar van haar bestaan is Gezond Noord enorm gegroeid. Als organisatie zijn jullie recent aangehaakt bij de buurtteams. Hoe gaat dat?
We moeten nog wennen aan de nieuwe situatie. Ieder buurtteam heeft een Gezond Noord medewerker en daardoor zijn de lijntjes kort. Dat is gunstig. Maar die samenwerking moet nog vorm krijgen, zowel binnen de buurtteams als tussen de teams onderling.

Wat heb jij geleerd van die veertien jaar werken in Noord?
Ik heb groot respect voor de kracht en de veerkracht van mensen. Dat ze terwijl ze zoveel problemen hebben, geen cent te makken, of pijn hebben, in een sociaal isolement zitten, toch stapjes vooruit kunnen zetten.
En ik leer nog steeds. Ik ben een beweegmens, maar ik kan dat referentiekader niet zomaar op iedereen toepassen. Ik moet al tevreden zijn als iemand over twee weken iets gaat doen. Het kost heel veel tijd om iemand te motiveren en erbij te houden. Je moet er ook tegen kunnen dat iemand weer afhaakt.

Hoe komen de mensen bij jullie terecht?
In het algemeen krijgen we meeste aanmeldingen via Welzijn op Recept, via Buurtteam Amsterdam Noord, VCA en de huisartsen. Soms ook via de GGZ of Jellinek huisartsen. Eigenlijk meldt haast nooit iemand zich persoonlijk aan.
Dat is anders voor activiteiten die al langer bestaan, zoals de Noord-Zuid wandeling. Die zat in een mum van tijd aan het maximaal aantal deelnemers.

Het lukt jou en je collega’s van Gezond Noord toch maar om vele mensen in beweging te krijgen. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Hoe doen jullie dat?
Je moet kijken waar iemand staat. Ik vraag altijd: waar ben je goed in? Wat doe je graag? Als dat knutselen is, dan probeer ik een groepje knutselaars op te zetten. Informeer ook naar iemands situatie. Als iemand niet genoeg geld heeft om met de bus naar het zwembad te gaan, maar wel wil zwemmen, moet je daar een oplossing voor bedenken. Als je iemand letterlijk in beweging zet, komt iemand ook figuurlijk in beweging. Het is belangrijk om aan te sluiten bij de werkelijkheid van de bewoner op dat moment.

Hoe zie je de toekomst van Gezond Noord?
De gezondheidszorg wordt veel te duur. We moeten veel meer van zorg en ziekte naar mensen en maatschappij. Het is mijn droom dat zoveel mogelijk mensen in Noord kunnen meedoen aan een activiteit die ze leuk vinden. Dat ze erbij horen.


In december 2023 is het Gezond Noord loket geopend in de centrale hal van het BovenIJ ziekenhuis. Het loket is iedere maandag en donderdag geopend van 10.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 15.00 uur. Iedereen kan er zonder afspraak terecht met vragen, voor advies, steun en informatie over gezondheid en welzijn. Ook medisch specialisten uit het BovenIJ kunnen patiënten doorverwijzen.