Week van de gezondheidsverschillen: het verband tussen gezondheid en geldzorgen

Week van de gezondheidsverschillen: het verband tussen gezondheid en geldzorgen

Van 17 tot en met 20 maart is het de Week van de Gezondheidsverschillen. Een belangrijke week waarin aandacht wordt gevraagd voor de oorzaken van en de oplossingen voor vermijdbare gezondheidsverschillen. Het thema dit jaar is ‘de rol van geld bij gezondheid’. 

Jan Steven Burgerhart is één van de internisten van BSiN-partner BovenIJ. Bij de interne geneeskunde komen patiënten met allerlei ziekten van de organen, zoals diabetes, schildklieraandoeningen, nierproblemen of hoge bloeddruk.

In het kader van de Week van Gezondheidsverschillen vertelt Jan Steven ons over het verband tussen gezondheidsproblemen en geldzorgen. Is dit verband er überhaupt? En hoe ziet Jan Steven dit terug in zijn spreekkamer? 

Waar komen gezondheidsverschillen vandaan?

“Als het over gezondheidsverschillen gaat, gaat het vaak over harde cijfers; dat je als inwoner van Amsterdam Noord gemiddeld 9 jaar minder oud wordt dan iemand die in Amsterdam Zuid woont. Dat gegeven is hoe dan ook heftig, maar vooral van belang is uit te zoeken hoe dat komt. Het gaat namelijk niet alleen over een lager of hoger inkomen. Er zijn allerlei andere problemen die mee kunnen spelen bij gezondheidsverschillen. Denk bijvoorbeeld aan een sociaal isolement of chronische stress.  Als zorgverlener moet je altijd proberen naar het grotere plaatje te kijken, de mens achter de patiënt ontmoeten en de juiste vragen stellen. Dat heet een holistische benadering. Goede gezondheidszorg begint niet pas wanneer patiënten het BovenIJ binnenlopen en stopt ook niet wanneer ze de spreekkamer weer verlaten. Ons ziekenhuis was één van de initiatiefnemers van Beter Samen in Noord, een samenwerkingsverband waarin zorg- en welzijnsorganisaties binnen de Krijtmolenalliantie samenwerken om de gezondheid van de inwoners van Amsterdam Noord te verbeteren en de gezondheidsverschillen te verkleinen; dat raakt precies aan dit onderwerp." 

Laagdrempelige buurtaanpak

"Mensen lopen niet te koop met geldzorgen, maar deze stress kan bijvoorbeeld wel zorgen voor hoge bloeddruk of bijdragen aan overgewicht. Er komen geregeld patiënten langs die stress hebben door een moeilijke thuis- of werksituatie en juist daardoor problemen met hun gezondheid krijgen. Gezondheid en ziekte hangen heel vaak samen met de omstandigheden waarin iemand leeft.  Als arts kan ik goede medische zorg leveren, maar soms heeft een patiënt meer nodig. Denk aan begeleiding bij mentale problemen, schuldhulpverlening of hulp bij het stoppen met roken. Het is fijn dat ik hen dan via het Gezond Noord loket kan doorverwijzen naar hulpinstanties en welzijnsorganisaties in de buurt. Deze buurtaanpak is heel belangrijk; op een laagdrempelige manier worden patiënten geholpen. Het maakt niet uit hoe of via welke weg, als de patiënt er uiteindelijk maar beter van wordt. En van deze gezondheidswinst hebben we uiteindelijk allemaal profijt."

Van huisarts tot ziekenhuis: we doen het samen

"In het BovenIJ snappen we dat zorg doelmatig ingericht moet worden en wij durven te doen. Een goed voorbeeld zijn patiënten met moeilijk te reguleren diabetes type 2. Doordat deze vorm van diabetes over het algemeen als ‘minder erg’ wordt gezien dan type 1, ligt de behandeling en begeleiding meestal bij de huisarts. Maar bij een groot deel van onze patiënten met diabetes type 2 spelen er ook allerlei andere problemen. Dit kan uiteindelijk te complex worden voor de huisarts, terwijl deze groep mensen door de hoge suikers veel meer kans heeft om ziek te worden of in het ziekenhuis te belanden. Deze patiënten worden naar ons verwezen en wij proberen samen met de diabetesverpleegkundigen hen voor een bepaalde tijd intensief te begeleiden. Krijgen we met elkaar de diabetes beter onder controle, dan levert dat veel gezondheidswinst op."

"Ik denk dat onze verpleegkundigen, artsen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners het belang van holistische zorg steeds meer inzien. Wij kunnen als ziekenhuispersoneel vaak echt het verschil maken en zo een bijdrage leveren aan de gezondheid van onze patiënten in Noord.”

 

Bron: Week van de gezondheidsverschillen: het verband tussen gezondheid en geldzorgen (BovenIJ)