Sociale benadering dementie

Sociale benadering dementie

Uit cijfers van dementie zorg voor elkaar blijkt dat tussen de 8.000 – 9.000 Amsterdammers dementie hebben. In 2040 wordt verwacht dat dit aantal stijgt naar 22.000 inwoners met dementie. Deze inwoners hebben ook zorg en ondersteuning nodig. Om inwoners met dementie minder als patiënt te behandelen en meer van uit wat zij nog kunnen, wordt ingezet op sociale benadering dementie (SBD). Deze benadering houdt in dat de kwaliteit van leven van de persoon die aan dementie lijdt en zijn naasten centraal staat. Door middel van het inzetten van het informele netwerk en op een andere manier bekijken van mensen met dementie, wordt de ervaren kwaliteit van het leven voor mensen met dementie en hun naasten verbeterd. SBD kan ook helpen in het de toename van de benodigde zorg en ondersteuning waar mogelijk te verminderen.

Ook in Beter Samen in Noord wordt de sociale benadering dementie toegepast, waarbij dit wordt ingevuld door de inzet van buurtteammedewerkers. De buurtteammedewerker is een professional die meeloopt in het proces van de Amsterdammer met dementie, hierin opkomt voor de belangen van de Noordeling met dementie, zingeving binnen en buiten de gebaande paden helpt vormgeven, samenwerkt met casemanager dementie en indien nodig het buurtteam kan inzetten. De buurtteammedewerker wordt idealiter ingezet bij het begin van het ziekteproces van de Amsterdammer met dementie. Hierdoor is het mogelijk om samen een band op te bouwen en beter aan te sluiten op de behoeften van de Amsterdammer naar mate de dementie vordert.

Wat levert het op?

Voor de inwoners met dementie en hun naasten, levert het een betere kwaliteit van leven op en kunnen ze naar verwachting langer thuis wonen.

Betrokken partijen

  • De Sociale Maatschap
  • Cordaan
  • Evean

Projectleider

Hanna Schoenmakers, hanna@vanaanpak.nl

 

Aanmelden

Vanaf juni starten we met de inzet van twee buurtteammedewerkers sociale benadering dementie in de wijken Banne en Nieuwendam. Amsterdammers met dementie of geheugenproblemen kunnen telefonisch of per mail worden aangemeld bij het team Sociale benadering dementie. Vermeld hierbij of het gaat om een persoon met dementie of geheugenproblemen.

Team Sociale benadering dementie is bereikbaar via 020 - 435 45 55 en e-mail.

Locatie Nieuwendam: nieuwendam@buurtteamamsterdamnoord.nl.

Locatie Banne: banne@buurtteamamsterdamnoord.nl.