Transmurale samenwerking palliatieve zorg

Transmurale samenwerking palliatieve zorg

In Amsterdam sterven elk jaar ongeveer 6000 mensen. Voor zo’n 4000 van hen komt dit niet onverwacht. Dat betekent dat veel Amsterdammers in hun laatste levensfase palliatieve zorg nodig hebben. Deze zorg speelt daarom een belangrijke rol in de gezondheidszorg.

Uit een recent rapport van onderzoeksbureau Gupta (uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II)), blijkt dat er nog te weinig wordt gesproken over de laatste levensfase. Hierdoor is de zorg vaak vooral gericht op ziekte en dit kan de kwaliteit van leven verminderen. Dit kan leiden tot zorg die niet goed past bij de wensen van de patiënt, zoals ongewenste opnames op de intensive care, onnodige behandelingen en het niet kunnen overlijden op de gewenste plek.

Het onderzoek bevestigt daarnaast dat mensen in de palliatieve fase vaak duidelijke wensen hebben voor hun laatste levensfase. Ze hebben niet alleen behoefte aan medische zorg, maar ook aan psychische, spirituele en sociale ondersteuning. Om hieraan te voldoen, is een goede samenwerking tussen het sociale domein en de zorgverleners in zowel de eerste als de tweede lijn essentieel.

Wat levert het op?

Door een goede, transmurale samenwerking op het gebied van palliatieve zorg te realiseren, wordt de kwaliteit van leven én overlijden voor inwoners van Amsterdam Noord verhoogd en verbetert het tegelijkertijd de toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg.

Betrokken partijen

  • BovenIJ
  • Cordaan
  • Evean
  • HappyZorg
  • De Sociale Maatschap
  • Huisartsenpraktijken
  • Buurtteams Noord

Dit project wordt geïnitieerd door het Netwerk Palliatieve Zorg Amsterdam (NPZA).

Projectleider

Sabine Neuhaus, s.neuhaus@bovenij.nl(namens NPZA)