Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel én de ernst ervan neemt toe naarmate we ouder worden. Een val kan leiden tot verwondingen, botbreuken en tijdelijk of blijvend functieverlies. Ook kan een val leiden tot minder zelfvertrouwen, door angst om opnieuw te vallen. Sommige mensen gaan hierdoor zelfs activiteiten buitenshuis mijden. En in een ernstig geval wordt iemand inactiever, heeft minder sociale contacten en is minder zelfredzaam en werkt vallen eenzaamheid in de hand. Dit willen we voorkomen. Daarom werken we in Amsterdam-Noord vanuit het Beter Samen in Noord programma samen met de GGD aan het project ‘Laat je niet vallen’.
Onder begeleiding van de GGD worden in Amsterdam-Noord allerlei initiatieven opgestart om ouderen te informeren over de risico’s van vallen en over wat zij kunnen doen om het valrisico te verkleinen (zoals In Balans trainingen, rollator check, informatie op website etc). Diverse fysiotherapeuten, oefentherapeuten en ergotherapeuten in Amsterdam-Noord zijn specifiek getraind in de ‘In Balans trainingen’, waar mensen met een verhoogd valrisico naar kunnen worden verwezen.
Het BovenIJ ziekenhuis screent alle oudere patiënten die acuut worden opgenomen op hun valrisico. De patiënten met een verhoogd valrisico krijgen tijdens de opname ondersteuning en begeleiding van een fysiotherapeut en het geriatrieteam. Met dit project willen we bereiken dat alle ouderen met een verhoogd valrisico óók ná de ziekenhuisopname of bezoek aan de spoedeisende hulp een valpreventieprogramma ‘op maat’ krijgen aangeboden.
(Oudere) burgers met een verhoogd valrisico, die in het BovenIJ ziekenhuis zijn opgenomen of op de Spoedeisende hulp worden gezien vanwege een val.
Deelnemers